Що таке телемедицина

Телемедицина (від грецtele - дистанція, латmeder – лікування) – напрямок медицини, в якому з метою дистанційного надання допомоги пацієнтові використовуються різні засоби зв'язку. Мета телемедицини – поліпшення якості та швидкості надання медичної допомоги шляхом розширення можливостей доступу до неї.

 

Скільки разів на день ви зателефонували з робочих питань? Скільки повідомлень відправили у Вайбері? Скільки хвилин провели за обговоренням новин у ФБ?

Мобільний зв'язок, мессенджери, електронна пошта, платформи для відеоспілкування… Така кількість можливостей для зв'язку та передачі інформації як в межах одного приміщення, так і різних континентів доступна зараз. Всі ці можливості можна використати не лише для спілкування, а й для медичних цілей.

 

Західні вчені підрахували, що ми щоденно проводимо 4 години 16 хвилин зі своїм смартфоном. В той же час вам вже давно не вистачає часу на візит до лікаря? Чому б вам не поєднати одну з найтриваліших денних активностей з піклуванням про своє здоров'я?! І це – телемедицина. Дистанційна консультація не буде потребувати від вас більше 15 хв на завантаження документів і ще 15 хв на перегляд відповіді. Хочете задати питання – ще 30 хв. 1 година в цілому. І цей процес можна розподілити на декілька днів або один підхід в зручний для вас час та зручному для вас місці.

 

Телемедицина – набуває шаленої популярності як у розвинутих країнах, так і державах, що розвиваються. Американські аналітики прогнозують, що у 2023 році ринок телемедицини досягне 48,8 млрд долларів США!!! 48,8 млрд, Карл!!!

Це шалений потенціал! Економія часу (або ж взагалі можливість його знайти), відсутність потреби пересуватися на великі дистанції аби побачитись з лікарем. А якщо хворого взагалі неможна транспортувати (люди прикуті до ліжка, літні пацієнти)? Воєнні дії (час, коли взагалі про висококваліфіковану та вузькоспеціалізовану допомогу мало хто думає)? А якщо потрібна допомога взагалі не надається у регіоні перебування хворого?

 

Телемедцина стрімко розвивається. Буквально за один день дізналася про виникнення двох нових ресурсів в Україні. Темп, що вражає. Втім, телемедицина не ноу-хау 21 століття. Цій старенькій бабусі понад 110 років, а народилася вона в Австралії. Засобом для спілкування з лікарем було радіо, а лікарями були Royal Flying Doctor Service of Australia – аеромедична організаця, що надавала екстренну та первинну допомогу хворим у найвіддаленіших куточках країни. Перша клініка була відкрита у США у 1967 році. А далі розвивалися засоби для комунікацій…

 

Особисто я з телемедициною познайомилася у 2010 році. На щорічну конференцію, що її організовує Відділення онкогематології Національного інституту раку, приїхала лікар-патолог (гістолог або патологоанатом, людина, що встановлює діагноз за зразками тканин) зі Швейцарії. Протягом останніх років вона сконцентрувалася на активності в області телемедицини – за допомогою спеціальної веб-платформи iPath вони допомагають лікарям з країн, що розвиваються, абсолютно в різних куточках світу встановлювати діагнози. Все, що потрібно, - мікроскоп, що робить фотографії та комп’ютер з доступом до інтернету. Коли місцевий лікар має сумніви у діагнозі, він робить фотографії тканин та надсилає їх на веб-платформу. Протягом доби провідні міжнародні експерти переглядають фото та допомагають встановити вірний діагноз. 24 год і навіть у найскладнішій ситуації готовий діагноз за підписом ключових спеціалістів у даній області! Чемпіони у використанні цієї платформи – африканські країни. Наш інститут приєднався до даної платформи та успішно її використовує. Більше того, в Україні була створена власна така система, профункціонувавши рік, вона на жаль припинила своє існування у 2014 році.

 

Можливості телемедицини необмежені… Лікар будь-якої спеціальності може використати її для абсолютно різних цілей. Будь-які зображення, документи, відео в записі чи прямому ефірі можуть бути передані для експертизи колегам, оцінені з метою надання консультації, мультидисциплінарні команди фахівців (лікарі різних спеціальностей) можуть спільно розглянути новий клінічний випадок. Ну і звичайно, якщо очікувана та потрібна вам допомога далеко або ліміт часу не дозволяє отримати очну консультацію – ласкаво просимо до світу телемедицини!

 

До речі, страхові компанії вже починають співпрацювати з платформами, що забезпечують дистанційні консультації.

 

Однак, завжди є сумнів… Чи не зашкодить якості консультації відсутність безпосереднього контакту з лікарем чи можливості провести огляд? Сучасна медицина вже давно не грунтує свої рішення на даних огляду хворого. Рівень гемоглобіну в загальному аналізі крові набагато більш інформативний, ніж колір шкіри. Результати УЗД черевної порожнини більш об’єктивні, ніж результати пальпації живота. А комп’ютерна томографія покаже зміни, які ніколи не можливо отримати за допомогою органів чуття. А результати всіх цих тестів можна передати через інтернет…

 

Втім, в жодному разі не хочеться дискредитувати роль фізикального обстеження пацієнта. Не все можна побачити на фото, не все зрозуміло на відео, а результати аналізів іноді неповні без огляду пацієнта. Порядний лікар завжди проінформує вас про необхідність очної консультації та пояснить, які додаткові можливості розкриє огляд.