Як обрати лікаря? Частина перша: лікарня

Незалежно від того яке захворювання було діагностовано, збираючись до лікаря, ми збираємося довірити йому найдорожче (у різних сенсах цього слова) – здоров’я.

Похід до лікарні – це завжди стрес (від легкого збентеження до шаленої істерики), витрати (емоційні, фінансові) та очікування “правильного” результату.

Наразі, незалежного від того яке захворювання було діагностоване, ми маємо багато опцій для вибору лікаря. Оскільки я працюю в онкологічній клініці, то і про вибір лікаря та можливості терапії в різних установах України розкажу на прикладі своєї спеціальності.

Фактично їх дві: онколог і гематолог (захворювання крові). І обидві ці спеціальності різні і лікарі та установи по-різному представлені в різних регіонах.

Онкологія. Фактично є п’ять типів установ, де громадянин України або людина, що перебуває на території нашої держави може отримати лікування онкологічного захворювання. А про шостий тип – наприкінці!!!

Перший – обласний (ООД), а в деяких містах – міський онкологічний диспансер. Черкаський ООД, Полтавський ООД і так далі… скільки регіонів – стільки ООД. Та ще один окремий в м. Києві для киян, оскільки Київ – місто з прямим підпорядкуванням державі. А от такі великі та важливі міста, як Біла Церква, мають ще й міський диспансер.

Другий тип – це загальнонаціональні установи – в онкології вона одна – Національний інститут раку (НІР), де консультують хворого з будь-якого куточку країни. Третій – приватні лікарні, онкологічні та не дуже (маються на увазі такі монстри як Медиком, Борис та інші). Нехай не ображаються, але дуже часто зовсім не дуже онкологічні. Четвертий – відомчі лікарні. Найяскравіший приклад – лікарня “Феофанія” (Державного управління справами). І п’ятий – на смак окремого клієнта – закордонні клініки, що буде темою окремої публікації.

Кожна людина “може” і “повинна” отримати допомогу за місцем прописки, тобто в ООД або міському онкодиспансері. Відмовити у консультації тут не можуть, оглянуть та вислухають всіх. А от лікування може не відбутися у випадку дуже запущеної хвороби (таке на жаль трапляється); якщо місцеві лікарі визначать необхідність отримати консультацію в установі загальнонаціонального рівня (НІР) або ж хворі самі відмовляться від надання медичної допомоги на цьому рівні. В НІР усіх охочих та скерованих консультують. Хтось залишається на лікування, а чиясь доля може скластися за вказаними вище сценаріями.

Приватні клініки. Насправді онкологічних три: ЛІСОД, Інновація та Клініка Спіженко. Тут пацієнта проконсультують (з немаленькою обов’язковою оплатою), часом запропонують повторити усі тести, проведені раніше (це відбувається значно частіше, ніж в державних лікарнях). А от у лікуванні вже можуть відмовити не лише з причин невиліковності або відсутності кваліфікації, а й часом просто у складних та небажаних випадках. Іще такі лікарні можуть “порекомендувати” закордонні клініки. Хоча, звичайно, кожна з цих клінік має свої стовідсоткові переваги. В першу чергу – це умови перебування, часом ліпше обладнання, проте не завжди; доступність усіх ліків та відсутність необхідності бігати за ними, ставлення персоналу.  Чи роблять в приватних лікарнях щось таке, чого не роблять в державних? Ні. Гроші – 1:0 на користь державних. Приватні “не онкологічні” клініки з відділеннями онкології, окремими діагностичними можливостями для онкології – за майже одним виключенням – велика помилка. Цесарю – цесарево. Кожен має робити свою справу, а рахунок в цих лікарнях космічний. Це більше питання бізнесу, а не піклування про людей. Робота не буде виконана погано, просто співвідношення ціна/якість…

Відомчі лікарні – як правило, краща матеріально-технічна база у порівнянні зі звичайним ООД, краще забезпечення, дещо більш привітний персонал. Але якщо ви не з відомства – лікування платне (гарна новина: не космічно платне). Легко можуть відмовити – аргумент залізний: відомство.

 

Майже така сама ситуація і з гематологією. Філософія аналогічна. За чи не єдиним виключенням, відділення гематології – це частина обласної або міської лікарні. Їх менше та вони менші самі за онкологічні відділення. Є два загальнодержавних інститути – у Львові та Києві. Є відділення гематології у багатьох відомчих лікарнях. У приватних клініках беруть частину гематології та онкогематології. Проте, враховуючи складність та специфічність пацієнтів з хворобами крові, відмов більше.

 

В яку лікарню податися спершу? Оцініть декілька факторів та розставте пріоритети. Що для вас головне: умови перебування / окремі можливості лікарні (чи виконуються потрібні вам процедури) / можливість транспортування (до іншого міста/країни) / фінансове навантаження / довіра вітчизняному лікарю / тривалість лікування / їдемо до “саме того” лікаря / чутки і враження інших.

Приклади з кінця: точно знаєте (сказала сусідка), що в Києві вашу хворобу полікують не дуже, а от до лікаря Н. в ООД – черга, руки золоті. Питань немає… Навіть якщо умови такі собі, але саме цей спеціаліст – запорука одужання – рушаймо за місцем проживання!

Лікар Н. володіє методикою, що дозволить уникнути масштабної операції, яка ризикована інфарктом, - проте він працює у приватній клініці. Їдемо у приватну лікарню.

Недовіра до вітчизняної медицини – шукаємо імпортну клініку.

Пацієнт – мати маленької дитини, бабуся не осилить юркого онука, а тато весь час заробляє – обираємо найближчу лікарню.

Велика загальнодержавна установа має весь перелік необхідних методів обстеження і не потрібно збирати всі обстеження по окремих клініках, адже ви цінуєте свій час. Витратьте ОДИН день на повне комплексне обстеження, але в ІНШОМУ місті.

Ну і про умови – якщо головне простора палата без інших осіб – питання вибору зводиться до кольору стін в приватних лікарнях.

 

Пухлини системи крові та лімфатичних вузлів (лейкемії та лімфоми) – окреме питання. Це хвороби на стику двох спеціальностей: онкології та гематології. До кого ж податися?

Тут у нас складно і не досить організовано. Лейкемії лікують лише гематологи. Лімфоми – і онкологи, і гематологи. Множинна мієлома та хронічна лімфоцитарна лейкемія – часом також лікується обома спеціальностями. Якщо у вас лімфома і у вашому регіоні є обидва спеціалісти, то, найчастіше лікують ті, хто перші діагностували. Хто краще – варіабельно. Підкажу при записі на консультацію ))) (в НІР точно добре)))

 

P.S. Є ще й шоста можливість отримати консультацію – онлайн. Спробуйте!

P.P.S. Контакти різних установ доступні в мережі. У випадку потреби у деталізації, пишіть!

P.P.P.S. Зображення взято "бєзвоздмєздно" звідси: https://www.propelinsurance.com/blog/work-from-home-scams-and-computer-fraud/