Що таке лімфома? Курс молодого бійця

З раком грудної залози чи кишечника, як правило, питань не виникає. Є злоякісна пухлина – додайте назву органу і все стає на свої місця. Точніше, йде шкереберть… А от з лімфомою частенько приходить нерозуміння. Що воно за звір?

 

Лімфома – це також злоякісна пухлина, яка походить з лімфоцитів. Лімфоцити – це один з видів лейкоцитів (білих кров’яних тілець), які захищають нас від різних інфекцій і інших пухлин. Лімфоцити народжуються в кістковому мозку (так само як і всі інші клітини крові), навчаються в органах імунної системи (тимус, лімфатичні вузли, селезінка), а працюють майже в усіх органах і тканинах нашого організму.

Найчастіше розміщення пухлини – лімфатичні вузли, проте, виходячи з того, що лімфоцити можуть бути будь-де в організмі, часом трапляється, що лімфома вражає абсолютно різні органи.

 

Лімфома – це рак?

Дозвольте трохи занудства… Рак – це злоякісна пухлина, яка походить з клітин епітелію (шкіра, кишечник, легені і інше). Саркома – це злоякісна пухлина з сполучної тканин (м’язи, хрящ, кістка і т.д). Лімфома – це злоякісна пухлина, яка походить з лімфоцитів. Традиційно словом рак називають усі злоякісні пухлини. В цьому контексті – так.

 

Чи дуже погана хвороба лімфома?

Відносно. Часто чути від лікарів інших спеціальностей: “Вам пощастило, у вас лімфома”. Доля правди у цьому є. Лімфома – це неоднорідне захворювання, їх понад 100 видів. Усі різні та частенько мають різне лікування і зовсім різний прогноз.

В цілому, прогноз при лімфомах кращий, особливо на розповсюджених стадіях. У матчі Рак шлунку 4-ї стадії проти Лімфоми 4-ї стадії вже у першому таймі буде 10:0 на користь лімфоми. Приблизно половина підтипів лімфом – виліковні хвороби. Тобто правильне лікування дозволяє з першого разу і назавжди вилікувати пацієнта. Вірогідність такого сценарію складає 70 – 80 %.

Ще трохи про основи: при лімфомі немає поняття “МЕТАСТАЗИ”. Де б вона не була – це все первинна пухлина. При деяких типах лімфом, обравши відповідний курс хіміотерапії, можна досягти одужання у 90 % пацієнтів як на 1-й, так і на 4-й стадії. Просто лікування на 4-й стадії має бути більш інтенсивним.

 

Чому вона виникає?

Досить чітко сформульована історія виникнення раку легені (хоча на справді вона не така проста): паління – головний чинник. Трохи складніше з раком грудної залози – гормони, вагітності, гени, вага… А от з лімфомою геть нічого не зрозуміло. Серед чинників, які хоч якось змогли виділити – це інфекції (кілька вірусів і бактерій), надлишкова вага та робота з пестицидами… Але! Їх вклад у виникнення лімфом не такий значний, як надлишкової ваги при раку грудної залози або паління при раку легені. У більшості пацієнтів ми ніколи не зможемо визначити фактори виникнення та тривалість хвороби (лише дуже орієнтовно). До лімфом абсолютно застосовувана загальна історія утворення пухлин: виникла мутація (зміна у генах), яка призвела до того, що клітина стала злоякісною (лімфоцит у нашому випадку), а організм (імунна система) не зміг її знешкодити…

 

Яке лікування?

Головний вид лікування – хіміотерапія. Точніше, системна терапія – застосування ліків, які здатні потрапити у кожен куточок нашого організму. Це може бути класична хіміотерапія – цитостатики, тобто ліки, які порушують поділ клітин (вінкристин, доксорубіцин, циклофосфамід та інше). Це може бути імунотерапія – препарати, які мають біологічний механізм впливу і знищують клітини пухлини, зв’язуючись з рецепторами в цих клітинах, запускають механізми їх самознищення, або навчають імунну систему знову боротися з пухлиною (ритуксимаб, брентуксимаб, пембролізумаб та інше). Гормонотерапія – використовуються аналоги гормонів, що утворюються в наднирниках (преднізолон, дексаметазон та інше). Інколи препарати можна застосовувати місцево – наприклад при лімфомах шкіри. Частині пацієнтів по завершенню хіміотерапії показано проведення променевої терапії, а при деяких лімфомах променевої терапії взагалі достатньо (системна терапія не потрібна). 

“Лікарю, а може її видалити?” – не варіант. Лімфома – системне захворювання, видалимо в одному місці – підросте в іншому. Майже єдине виключення – лімфома селезінки, там видалення селезінки достатньо. Хірурги нам потрібні як помічники у встановленні діагнозу (біопсія) та коли треба поборотися з ускладненнями самої пухлини або її лікування.

Скільки потрібно курсів хіміотерапії? Від 2 до 6 (часом 8). Склад ліків, частота проведення, кількість ускладнень – дуже варіабельні. Про це слід говорити предметно.

 

Які бувають лімфоми і що потрібно, щоб призначити лікування – в наступній публікації.