Інформація для пацієнтів: харчування під час хіміотерапії

Задовільне травлення важливе для пацієнтів з онкологічним захворюванням!

 

Травлення – це процес, під час якого їжа споживається та використовується організмом для збереження здоров’я організму, підтримання ваги та правильного функціонування організму. Задовільне харчування необхідне для підтримання здоров’я організму.

Споживання правильних типів їжі до, під час та після завершення лікування може допомогти Вам почуватися краще. Здорове харчування включає достатнє споживання продуктів та рідин, що містять важливі компоненти харчування, необхідні для правильного функціонування організму (вітаміни, мінерали, протеїни, вуглеводи, жири та воду). Якщо організм не буде отримувати їх у достатній кількості, буде розвиватися стан, який називається виснаженням.

 

Навички здорового харчування важливі під час лікування онкологічного захворювання

 

Задовільне харчування допомагає пацієнтам з онкологічним захворюванням підтримувати вагу тіла, силу, задовільне функціонування різних органів та тканин організму, боротися з інфекціями. Вироблення навичок правильного харчування значно допоможе Вам під час лікування пухлини. Намагайтеся приймати їжу в один і той же час. Споживайте достатню кількість рідини. Їжте за столом, не відволікаючись на перегляд телевізору та ін., повільно та ретельно пережовуючи їжу. Обов’язково мийте руки перед їдою, дотримуйтеся чистоти посуду та обробляйте продукти харчування (миття, очищення та термічна обробка).

Лікування онкологічного захворювання може впливати на харчування

 

Наявність онкологічного захворювання може змінити можливість харчування та засвоєння їжі. Наприклад, пухлини, що уражають обличчя, шию, шлунково-кишковий тракт (ШКТ) можуть перешкоджати можливості харчування. Деякі пухлини, особливо пухлини ШКТ, виділяють речовини, що змінюють процеси травлення. Крім того, деякі пухлини мають дуже активний обмін речовин і звичне харчування не може забезпечити потреби пухлини і організму. Лікування онкологічного захворювання може призвести до утруднення харчування. На зниження можливості харчуватися можуть вплинути: хірургічне лікування, хіміотерапія, променева терапія, імунотерапія, трансплантація стовбурових клітин. Ускладнення будь-якого з цих видів лікування можуть на деякий час призвести до утруднення або неможливості приймати їжу. Такі побічні ефекти включають: анорексію (втрату апетиту), появу виразок у ротовій порожнині, сухість слизової ротової порожнини, зниження слиновиділення, нудоту, блювоту, діарею, закрепи, болі, депресію, страх. Це може впливати на відчуття смаку, запаху, апетит і можливість приймати достатню кількість їжі та отримувати задовільний об’єм поживних речовин. Це може спричинити виснаження, появу слабкості, втомлюваності, складностей у боротьбі з інфекціями та небажання продовжувати лікування онкологічного захворювання. Споживання замалої кількості білків та калорій являється дуже частою проблемою у онкологічних хворих. Споживання достатньої їх кількості є дуже важливим для одужання, боротьби з інфекціями і отримання достатньої кількості енергії.

 

Дуже важливо лікувати втрату ваги, пов’язану з онкологічним захворюванням та його терапією

 

Дуже важливо на ранньому етапі боротися з ускладненнями лікування, які можуть вплинути на харчування пацієнта та призвести до втрати ваги. Для цього можуть бути використані як спеціальні засоби харчування (суміші для харчування), так і медикаментозні засоби. Останні можуть використовуватися з метою посилення апетиту, покращення перетравлення їжі, полегшення пересування їжі шлунково-кишковим трактом, попередження та лікування нудоти, блювоти, діареї та закрепів, попередження та лікування проблем з ротовою порожниною, а також болю.

Важливість профілактики та боротьби з ожирінням

 

Ожиріння – це стан, при якому людина має занадто високу частку жирової тканини.

Люди із зайвою вагою мають підвищений ризик серцево-судинних захворювань, інфаркту міокарду, інсульту, підвищеного артеріального тиску, цукрового діабету, захворювань печінки, суглобів, погіршення мозкової діяльності та інших захворювань. Ожиріння пов’язане зі збільшенням ризику виникнення пухлин стравоходу, грудної залози (особливо у період після менопаузи), матки, товстого кишківника та прямої кишки, підшлункової залози, щитоподібної залози, жовчного міхура, та, імовірно, інших типів раку. Це пов’язано з виділенням жировою тканиною гормонів та інших речовин, що стимулюють розвиток онкологічних захворювань. Розвиток супутніх захворювань, пов’язаних з ожирінням може стати значною перешкодою на шляху лікування пухлини. Зниження ваги призводить до зниження ризику виникнення онкологічного захворювання та дуже значного позитивного впливу на інші органи і системи, і, навіть, вплинути на смертність.

 

Як можна знизити зайву вагу тіла

 

Для боротьби з ожирінням слід зменшити загальну калорійність (енергетичну цінність) їжі шляхом зменшення споживання солодких, хлібо-булочних продуктів. Слід збільшити споживання овочів та фруктів, злакових та бобових. Дотримуватися навичок правильного харчування (описані вище). Підвищити фізичну активність (робіть 10 000 кроків на день, вставайте з місця 10 разів на годину). Додаткове підсолоджування чаю, бутерброди з маслом та інші «додаткові» продукти можуть збільшувати калорійність їжі на 1-2/3 загальнодобової енергетичної потреби.). Споживайте достатню кількість рідини. Для отримання інформації про продукти харчування звертайте увагу на етикетки (калорійність, вміст корисних/шкідливих речовин).

Споживання яких продуктів слід обмежити

 

Споживання алкоголю

Значне або регулярне споживання алкоголю призводить до підвищеного ризику розвитку раку ротової порожнини (в т.ч. губ), глотки, гортані, стравоходу, печінки, грудних залоз, товстого кишківника та прямої кишки. Також споживання алкоголю може призвести до розвитку ожиріння, цукрового діабету, серйозних захворювань печінки та серцево-судинної системи, значного ураження головного мозку (енцефалопатія). Це пов’язано з токсичними речовинами, які утворюються під час обміну речовин з алкоголю, зниженням засвоєння багатьох корисних речовин, (вітаміни А, В, Е, С, D, каротиноїди), посиленням утворення естрогену (жіночого статевого гормону), що може призвести до розвитку раку грудної залози, простати, жіночої статевої системи. Зниження ефектів шкідливого впливу алкоголю на організм відбувається лише через 10-15 років після припинення споживання алкоголю!

Споживання алкоголю під час хіміотерапії може призвести до погіршення результатів лікування та посилення побічних ефектів хіміотерапії.

Надмірне споживання червоного м’яса та м’ясних продуктів

Багато досліджень продемонстрували зв’язок між розвитком раку товстого кишківника, шлунку, підшлункової залози з надмірним споживанням червоного м’яса. Ще гірший вплив мають на здоров’я людини м’ясні продукти (ковбаси, бекон та ін). Втім червоне м’ясо є чи не найбільшим джерелом заліза для організму. Тому ні в якому разі не слід виключати червоне м’ясо з раціону, адже у багатьох пацієнтів ще до початку лікування онкологічного захворювання вже наявна анемія (стан коли в організмі не вистачає гемоглобіну і/або еритроцитів, що відповідають за перенесення кисню до усіх органів і тканин) або такий стан виникає під час лікування. Анемія може погіршувати ефективність лікування або ж навіть перешкодити його проведенню в повній мірі. Щоденне надходження задовільної кількості заліза в організм дуже важлива умова профілактики та ефективного лікування анемії.

Надмірне споживання солі

Надмірне споживання солі може призвести до підвищення артеріального тиску, захворювань нирок. Існують дані, що надмірне споживання солі може провокувати розвиток раку шлунку.

Насичені жири

Насичені жири – одна з хімічних форм жирів, як правило тваринного походження (міститься в червоному м’ясі, кокосовій, пальмовій олії, вершковому маслі, сметані). На відміну від ненасичених жирів (більшість рослинних олій, риба, горіхи), які є дуже корисними, значне споживання насичених жирів може призвести до розвитку ряду захворювань. Наприклад, ожиріння, атеросклероз, підвищення артеріального тиску, захворювання печінки, підшлункової залози, жовчного міхура, нервової системи, а також раку грудної залози.

Цукор

Значне споживання цукру може погіршувати здоров’я людини за рахунок розвитку ряду захворювань. Наприклад, ожиріння, цукровий діабет, захворювання підшлункової залози, нервової системи. Будь-яке з цих захворювань може загостритися під час лікування онкологічного захворювання, що призведе до погіршення ефективності його лікування.

Споживання яких продуктів слід збільшити

 

Фрукти та  овочі

Будь-яка рослинна їжа містить велику кількість корисних речовин. Ці продукти є надзвичайно багатим джерелом клітковини, вітамінів, мінералів та інших речовин. Вони допомагають нашому організму повноцінно функціонувати, боротися з різними інфекціями. Деякі з них є антиоксидантами (аскорбінова кислота (вітамин С), токоферол (вітамін Е), ß-каротин (провітамін А), флавоноїди, таніни) – є речовинами, що протидіють розвитку онкологічних захворювань. Значне споживання рослинної їжі може допомогти уникнути одного з двадцяти випадків раку.  Клітковина – надзвичайно важлива для роботи нашого кишечника. Вона стимулює моторику кишківника (найкраща профілактика закрепів), а отже і своєчасно звільняти організм від продуктів його життєдіяльності та токсичних речовин, що потрапляють в організм з їжею. Вміст корисних речовин у овочах та фруктах варіює, отже для повноцінного забезпечення організму необхідно споживати фрукти та овочі різних кольорів, особливо насичених відтінків. Дуже важливо споживати зернові та бобові як одне з найбагатших джерел клітковини, деяких вітамінів та мікроелементів. Споживання рослинної їжі сприяє зниженню ризику виникнення серцево-судинних захворювань, цукрового діабету та інших хронічних хвороб, інфекцій. Найбагатшими джерелами речовин, що теоретично можуть мати протипухлинний ефект є цибуля, часник, томати та капуста брокколі. Численні дослідження показали, що найкращим режимом споживання рослинної їжі є п’ятикратне щоденне споживання загальною вагою 400 г.

Ненасичені жири

Споживання більшої кількості ненасичених жирів, що містяться в рибі, горіхах та більшості рослинних олій, є важливою профілактикою серцево-судинних захворювань (атеросклероз, стенокардія, серцевий напад), хвороб головного мозку (інсульт), ожиріння.

Риба та морепродукти

Риба та морепродукти є найбагатшими джерелами омега-3-поліненасичених жирних кислот. Вони життєвонеобхідні для правильної роботи серця, нервової системи. Окрім того існують дані, що регулярне споживання риби може знизити ризик розвитку деяких злоякісних пухлин. Слід пам’ятати про підвищений вміст сполук ртуті в м’ясі риби та морепродуктах, особливо хижих видів. Втім користь від їх споживання значно перевищує ризик пов’язаний з токсичними ефектами ртуті.

Кальцій і вітамін Д

Кальцій один з мікроелементів, що приймає участь у функціонуванні кісткової тканини. Крім того, він відповідає за передачу різних сигналів всередину клітини. Засвоєння кальцію відбувається за участю вітаміну Д. На відміну від кальцію, який людина отримує лише з продуктами харчування, вітамін Д людина може отримувати також і при сонячному опромінюванні. Одним з частих ускладнень онкологічних уражень є пошкодження кісткової тканини. У осіб похилого віку та жінок у періоді після менопаузи відбувається значна втрата кальцію, що призводить до порушення структури кісток та їх ламкості (остеопороз). Для лікування цих станів необхідне адекватне надходження кальцію. Крім того, існують дані, що люди з дефіцитом кальцію та вітаміну Д мають дещо вищий ризик розвитку деяких онкологічних захворювань. Найбагатшими джерелами кальцію є молоко та молочні продукти, риба, шпинат. Джерелами вітаміну Д є риба та риб’ячий жир, яйця.

Вода

Достатнє споживання води значно покращує обмін речовин у Вашому організмі. Важливо отримувати саме воду, а не солодкі, газовані напої.

Чи впливає спосіб приготування їжі на здоров’я

 

Деякі способи приготування їжі можуть вплинути на якість харчування. Так споживання жарених продуктів може провокувати розвиток захворювань печінки, підвищувати калорійність їжі. Крім того під час значного і тривалого нагрівання червоного м’яса або приготування його на відкритому вогні можуть утворюватися речовини, які при дослідженнях з участю тварин викликали захворювання на рак. При приготуванні деяких рослинних продуктів, наприклад, картоплі з використанням жарки (картопляні чіпси, картопля-фрі, жарена картопля) також утворюються речовини, які у лабораторних тварин викликали захворювання на рак. При дослідженнях з участю людей такі дані не були підтверджені.

 

Харчування – це фактор здоров’я, на який людина спроможна самостійно впливати щодня. Правильне харчування може стати вашим безцінним інструментом покращення власного здоров’я та здоров’я своїх рідних. Повноцінне та збалансоване харчування може допомогти перемогти онкологічне захворювання, а неправильна їжа, навпаки, погіршити результати лікування.

Пам’ятайте, що дотримання цих рекомендацій неможливе при деяких захворюваннях. Тому обов’язково порадьтеся з Вашим лікарем!

 

Які є особливості харчування під час нейтропенії

 

Нейтропенія – це стан, коли кількість нейтрофілів (одного з видів лейкоцитів) у крові пацієнта стає меншою, ніж 1.0×109/л. Під час нейтропенії суттєво підвищується ризик розвитку інфекцій, через це необхідно дотримуватися особливих рекомендацій у харчуванні.

Не рекомендовано приймати їжу приготовану не вдома. Необхідно ретельно мити руки перед споживанням їжі та перед її приготуванням (намилюючи з милом не менше 20 с та ретельно змиваючи проточною водою). Їжа бажано має бути термічно оброблена (варена, жарена, тушкована або запечена у духовці). Після приготування їжа придатна для споживання протягом доби (при зберіганні у холодильнику у закритому вигляді). Перед споживанням їжі, що зберігалася її знову необхідно термічно обробити. Рекомендуються обмежити споживання наступних продуктів: тверді сири, копченості, морепродукти, сирі овочі та зелень, фрукти зі шкіркою, яку не можна видалити, сире м’ясо, натуральний бджолиний мед, непастеризоване молоко та молочні продукти, молочні продукти з живими бактеріями, соки та воду, що вже зберігалися у відкритій упаковці. 

 

Попросіть свого лікаря відповісти більш детально на Ваші питання щодо харчування та допомогти Вам скласти Ваше меню!

ЦЮ ПАМ'ЯТКУ ДЛЯ ПАЦІЄНТА Я НАПИСАЛА ЩЕ У 2014 РОЦІ (НА ОСНОВІ ДЕКІЛЬКОХ АНАЛОГІЧНИХ ПАМ'ЯТОК З ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН ТА США), ПРОТЕ ІНФОРМАЦІЯ ЛИШАЄТЬСЯ НЕЗМІННОЮ. ЩО ХОТІЛОСЯ Б ЩЕ РАЗ ПІДКРЕСЛИТИ: не існує абсолютних заборон стосовно харчування та способу життя під час лікування онкологічних хвороб. Лікування має мінімально втручатися у звичний для вас спосіб життя. Звичайно можуть бути виключення та суворі заборони, проте вони тимчасові. Ставте запитання - радо обговорю деталі та конкретно вашу ситуацію.

СПІВАВТОРИ: КРЯЧОК І.А. ТА КУЩЕВИЙ Є.В. Усі зображення завантажено з www.freestockimages.ru