Де лікуватись

Де краще лікуватися: в Україні або закордоном?
Якщо у вас ГРВІ – питання безглузде. Але коли мова іде про більш складні хвороби, коли тверезо зваживши ризики неправильного лікування та й просто відчуваючи недовіру вітчизняним фахівцям, родина вирішує – за кордон!

Чи менша там кількість помилок? Чи якісніші там ліки? Чи краща освіта медичних працівників? Чи доступно там більше новітніх методів лікування? Умови і зайнятість родини? Чи більше там можливостей у лікарів? Краще співвідношення ціна-якість? І взагалі, там краще?

В першу чергу слід зауважити, що відповідь на запитання залежить від місця, яке ви обрали для лікування в своїй країні та за кордоном. Грубо кажучи, складно порівняти Гайворонівську районну лікарню та Меморіал Слоан Кетерінг Кансер Центр в Нью-Йорку, що спеціалізується на лікуванні виключно онкологічних захворювань. До речі, площа цієї лікарні вдвічі перевищує площу того самого районного центру. Так само, Національний інститут раку в Україні складно порівнювати з грецькою лікарнею на одному з островів, куди кілька разів на добу приходить корабель.

Чи менша там кількість помилок? 
Офіційної статистики не існує. Там існує статистика про кількість лікарських помилок. У нас ні. Отже, і порівняти нема чого. Чи бачимо ми помилки у пацієнтів, які отримували лікування за кордоном? Так. Чи доленосні вони? Так. Чи спроможні ми виправити їх? Так. Чи бачимо ми помилки своїх або вітчизняних колег? Так. Чи доленосні вони? Так. Чи можуть за кордоном або на Батьківщині виправити їх? Так.
Що кажуть пацієнти, які поїхали на лікування, а виявилося, що воно було невірним? Це була помилка, витратили купу грошей, а на нас нажилися, треба було лишатися. Що кажуть пацієнти, які отримали невірне лікування в своїй країні? Це була помилка, треба було одразу їхати за кордон до лікарів досвідчених. Висновок: добре там, де нас нема.
Чи якісніші там ліки?

На мій погляд так. Проте ніхто ніколи не порівнював!!! І це головне, що слід запам’ятати. Допоки немає результатів порівняльних досліджень, ми можемо спиратися лише на власні або друзів спостереження. Чому на мій погляд ліки якісніші за кордоном? Це скоріше розуміння регуляторики та законодавства, що контролює виробництво усього. Там воно набагато сумлінніше.
Чи краща освіта медичних працівників?
А от тут ТАК однозначно на користь закордонних спеціалістів. І це біда нашої медичної освіти. Особливо це стосується молодих (зовсім молодих лікарів). З часом різниця нівелюється у тих наших спеціалістів, які не покладаючи рук, продовжують освіту за кордоном. Стажування, конференції, освітні курси, практика і таке інше. Час дозволяє надолужити втрачене на студентській лаві. І стосується це не виключно медичних знань, а і навичок спілкування з пацієнтами. У нас цьому не вчать! Про те як спілкуватися з пацієнтами, як повідомити складні новини, я дізналася під час однієї зі свої перших поїздок на освітній семінар у Швейцарії. Там була окрема лекція, як повідомити діагноз онкологічного захворювання. Маленький штрих – медична сестра в Європі – людина з вищою освітою.

Чи доступні там новітні методи лікування?
Так. Новітня терапія – дороге задоволення за визначенням. Більше грошей – більше можливостей. Витрати на медичне обслуговування пацієнтів в Україні – 77 доларів США, в країнах західної Європи – понад 1 тис, в Ісландії та США понад 7 тис доларів. Є питання?
Умови і зайнятість родини?
За виключення кількох державних та усіх приватних клінік, умови кращі за кордоном. Там дбають про ремонт. Традиційно, навіть там, у приватних клініках кращі умови, ніж у державних. “Умови” включають не лише ремонт, наявність сан.вузла у палаті та харчування. Умови – це ще й робота родини. У багатьох відділеннях у нас родичі бігають в аптеку, за аналізами… Там ви точно цього не робитимете.
Чи більше там можливостей у лікарів (у виборі терапії, призначенні певних ліків)?
Ні. А от ні!!! Більше можливостей у нас. Чи добре це – не впевнена. Проте, спілкуючись з колегами за кордоном, часто чую: Ми б хотіли призначити пацієнту препарат А, проте не можемо. (Не зареєстрований, не має показань, не має у стандартах). А ми можемо! Менша якість регулювання, часом дозволяє краще лікувати пацієнтів. Але це ще й фінансове питання. (((

Краще співвідношення ціна-якість?
Ні. У нас точно дешевше. Однозначно! В 3-10 разів (принаймні), а якщо врахувати витрату на дорогу як самого пацієнта, так і його родичів, проживання (більшість часу пацієнти перебувають поза стаціонаром, а родина – майже в 100 % в готелі), застосування певних діагностичних тестів, яких можна уникнути… то й набагато більше. І якщо мова іде про терапію, яка коштує десятки тисяч доларів, то в 3 рази дорожче – стає синонімом слова “неможливо”.

І взагалі, там краще?
Це питання до кожного окремого випадку. Від’їжджаючи на лікування в іншу країну, ми закономірно переживаємо за фінансовий компонент, мовні бар’єри, шахрайство. “Вихід із зони комфорту” під час лікування за кордоном – гарантований, особливо якщо завважити, що не ГРВІ їдуть туди лікувати…

 

Якщо постає питання: “Де отримати медичну допомогу?”, зважте усі ці моменти. Якщо немає довіри лікарю в Україні, чи буде вона до лікаря, мову якого ви не розумієте? Чи вистачає коштів на всі етапи лікування? На ВСІ!!! І це варто спланувати до від’їзду. Чи лікують таке на Батьківщині взагалі, може і думати не варто?!
Якщо ви вирішили поїхати, то яким чином обрати клініку, поговоримо у наступних публікаціях.