Причини раку та що нас врятує?

Що таке ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я) певно знають всі. Глобальна організація, що опікується здоров’ям планети – Всесвітня організація охорони здоров’я. Якщо ВООЗ щось каже – цьому можна довіряти, оскільки за їх словами стоять глобальні дослідження, мережа потужних науковців та суттєве фінансування проектів. Так от, ВООЗ каже, що більшу частину випадків захворювання на рак можна попередити.

Генетично обумовлені випадки раку – це лише 5 % від загальної кількості, решту можна регулювати. Щось залежить від глобальних стратегій та політики держави, а щось залежить від нас самих.

Частенько чути про сусіда… Сусід курив, пив, працював тяжко, їв бозна-що, тепер йому 85 і здоровий. Або навпаки.. ЗОЖ, вегетаріанство… і ба – помер від раку.

Насправді ми не знаємо, що відбувається з кожним з цих виняткових людей. І рак є прихованим, і до нього діагностики можна не дожити, і ніхто не знаю, яким чинникам піддавався здоровий на вигляд індивід до встановлення діагнозу. Більше того, як правило, наш погляд вихоплює нетипові ситуації, але пересічні громадяни не бачать тисячі пацієнтів, які вкладаються в картину “типових” факторів ризику розвитку пухлин.

Про кожен з них трохи.

Генетика: тут здавалося б нічого не вдієш, але ні… І з цим можна поборотися. Найвідоміший приклад – гени BRCA, жінка носій яких, майже 100% кандидат на розвиток пухлини грудної залози або раку яєчників. Пригадайте Анжеліну Джолі. Звичайно, двостороннє видалення грудних залоз та яєчників – міра радикальна, але…

Тютюнопаління… Вважаю коментарі зайві. Одначе, факт, що вразив мене навіть більше, ніж зв’язок – паління – рак, це паління – ускладнення лікування раку. Наступний факт яскраво підкреслює негативний вплив паління: легеневі ускладнення хіміо- та променевої терапії, що, в цілому, не часті, у курців трапляються у 47 разів частіше… До того ж, не лише рак легенів є прямим наслідком тютюнопаління, а ще декілька локалізацій. Класика – рак сечового міхура.

Радіація – також тема золота. Це відомо всім. Радіація – ефемерна субстанція, якої ніхто не бачив і не відчував, проте наслідки є. Несприятливий вплив радіації – це і наслідки вибухів та аварій, природній фон, родон у приміщеннях, результати медичних досліджень та променева терапія і лікування з відкритими ізотопами. Рентгенологічні дослідження мають бути призначені виключно за показаннями та у тій кількості, яка дійсно результує на користь пацієнта. Терапевтичне опромінення строго протокольоване і часом надзвичайно необхідне. Родон у ванних кімнатах – просто провітрюйте приміщення. Природній фон – на те і природній, що на нього не вплинемо. А тепер про аварію на ЧАЕС. Типова ситуація, коли чути: Ну звичайно, у нас ЧАЕС, раку в країні багато. Насправді ні. Раку у нас стільки ж як і в Європі… Значне підвищення захворюваності спостерігалося в перші роки після аварії і це був рак щитоподібної залози. Йод – це короткоживучий ізотоп, який сильно вплинув на даний тип захворювання, але з часом внаслідок повного розпаду ізотопу подальшого високого рівня захворюваності не сталося. Серед ліквідаторів високою була захворюваність на лейкемії, проте у решти людей, які не піддалися такому навантаженню нічого подібного не спостерігалося. І нарешті, через 15-20 років після аварії ми чекали на сплеск загальної захворюваності на злоякісні пухлини, проте межу цю ми минули та нічого подібного не сталося. Ми на тому ж рівні, що і решта світу.

Хімічне забруднення навколишнього середовища. Вгадайте область з найвищою захворюваністю на рак! Вірно, Запорізька.

На останок лишаємо 2 апетитні теми: інфекції та харчування. Ось тут кожен несе особисту та майже 100% відповідальність за своє здоров’я.

Інфекції… Кількість мікроорганізмів, що можуть призвести до розвитку пухлин – шалена. Антивакцинаторів далі прохання не читати – це травмує вашу психіку. Найбільш потужним фактором, що може знизити вірогідність захворювання на рак в контексті інфекційних агентів – це вакцини. Рак шийки матки – четверта за частотою пухлина у жінок. Один з головних чинників – вірус папіломи людини. Вірогідність інфікування протягом життя – 80 %. Профілактика – введення вакцини дівчаткам у віці 11-12 років. Та, навіть, дорослим тьотям, які не інфіковані, дана вакцина показана. Захист – понад 90 %.

Будь-які інші вірусні хвороби можуть впливати або шляхом вбудовування в геном клітини та привнесення в нього онкогенів, або шляхом зниження імунітету. Злоякісні клітини у нашому організмі утворюються щодня, але імунна система з ними легко справляється. Не треба її відволікати.

Гепатит В. Привід підхопити – не лише секс. А до речі, ви у питали у свого партнера чи не хворіє від на гепатит або ВІЛ перед першим разом? Не зручно про таке питати, правда… Особливо у 17 років. Але варто. Запитати і знати свій статус. І, звичайно презерватив, допоки не довіряєш людині або разом не пройти всі тести. Але улюблене місце для інфікування – манікюрні кабінети, стоматології та тату-салони. Сусідка робить манікюр за 100 грн? Дешевше у 2 рази, ніж в салоні. А ножнички ставить у спіртік? Удачі!!! Наслідки гепатиту В – це цироз (вимагає трансплантації печінки) або гепатоцилюлярна карцинома (рак печінки). Вам що більше подобається?

І ще про гастрит… От скажіть чесно, поки не прикрутить – до лікаря з болем у животі навряд чи хто звернеться. Я як подумати про гастроскопію – то взагалі… Але часто густо гастрити викликає бактерія Helicabacter Pypori, якщо вони житиме довго, то може призвести до розвитку лімфоми шлунку або раку шлунку.

Тому головні висновки: вакцини – це благо, яке працює лише на вашу користь і захищає не просто від інфекцій, а від значно ширшого та серйознішого переліку проблем.

Харчування та ожиріння – це улюблена та широка тема. Найпотужніший чинник – близько 1/3 всіх випадків раку – це воно!!! Пропоную перед цим перекусити і сповна насолодитися темою в наступному сюжеті.